Online MLM

Lúgosító kávé

MLM hálózatépítés őszintén

DXN kávé

Pozitív Változás az ÉLETben

A Jászság Népi Együttes emlékműsora Bartók Béla születésének 125. évfordulójára az „IHAJ, CSUHAJ FERENC JÓSKA”- BARTÓK A JÁSZSÁGBAN címet viseli. Mintegy 100 esztendeje, 1907-ben gyűjtött népdalokat Bartók Béla Teleki Sándortól Jászberényben.

Az együttes egy csokorba fűzve varázsolja színpadra a XX. század eleji Jászság táncokban, hagyományokban gazdag világát. Időutazásra hívnak mindenkit Bartók gyűjtésein keresztül, melyhez csatlakoznak az ő példáját követő generációk jászsági gyűjtései. Megelevenedik a seprűtánc, a kanásztánc, a csendes és friss csárdás, az asszonycsárdás, az oláhos, a bandázás és pendzsom játékai.

Archív fotók, filmek valamint a fonográfhengerek dalainak segítségével lépnek elénk egy régmúlt kor emberei. E műsor keretén belül ismerheti meg a nagyközönség az előkerült jász verbunk dallamát.

A következő videón a teljes műsor megtekinthető. Kisebb részekre tagoltuk, hogy könnyebb legyen előre-hátra mozogni a műsor folyamán, de sorban nézve az egész egyben is fantasztikus élményt nyújt.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Rendező koreográfus: Kocsán László
Zenei szerkesztő: Pál Mihály
Alkotók: Busai Zsuzsanna, Mosóczi Lívia, Kuli Orsolya, Busai Norbert, Dudás Dániel, Szűcs Gábor
Közreműködik: Molnár László, Jászberényi Hagyományőrző Együttes
Kísérő zenekar: Dűvő zenekar: Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Terék József, Tóth Gergő
Ének: Kubinyi Júlia

A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult. Céljuk a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Az együttes műsoraiban a Kárpát-medence néptánc, népzene világából ad ízelítőt. Repertoárjukon szűkebb hazájuk, a Jászság már elfeledett tánckultúráján kívül a Kis Magyarország területéről Somogytól, Bodrogközig, Erdélyből Katotaszeg, Mezőség, Küküllőmente, Székelyföld falvainak táncai, valamint a Moldvai csángóság hagyományainak, szokásainak bemutatása szerepel.
A koreográfiák mellett több önálló nagyobb produkció is bemutatásra került az elmúlt időszakban.

A Jászság Népi Együttesben számos szólótáncosi díjjal, Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel rendelkező táncos tevékenykedik, akik itthon és külföldön egyaránt oktatnak tanfolyamokon, táncházakat vezetnek, koreográfiákat készítenek együtteseknél. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes” címet és 2006-ban a „Bartók díjat”.

„A kultúrát nem lehet megörökölni, Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, Ha minden nemzedék újból és újból Meg nem szerzi magának. – írja Kodály.

Hagyományok nélkül nincs jövője a nemzetnek. – A Jászság Népi Együttes igazán élen jár a hagyományok megőrzésében.

A Jászság Népi Együttes honlapja>

Kapcsolódó videó

 

Írja meg véleményét

Kizárólag belépett felhasználóink véleményére számítunk.


Videó ajánló: (új videók)