Online MLM

Lúgosító kávé

MLM hálózatépítés őszintén

DXN kávé

Pozitív Változás az ÉLETben

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek közreműködésével, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

Az alábbi felvételeken a Honvéd Táncszínház műsorát láthatják.

Helyszín és időpont: Papp László  Budapest Sportaréna, 2009. április 4-5.

A felvételeket Andics Alpár készítette.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.


„Élővé” tett archívumukban a névtelen népművészettel, a személytelennek nevezett népi örökséggel szembe állították az egyén fontosságát, a táncos személyiségének varázsát, aki táncán és dalain keresztül vallomást tesz saját sorsáról, a paraszti kultúra szépségéről. Ebben is Martin György útmutatásait követték, aki szenvedéllyel gyűjtötte, s örökítette meg e hanyatlásában is felemelő kultúra táncemlékeit, táncos személyiségeit.


Mezőség hullámos dombjait néhányan Erdély „Holt-tengerének” nevezik, s valóban kultúrája is olyan ősi, akárcsak egy hajdani tenger megmaradt iszapja. Az itt élő magyarság szinte szívbemarkolóan őrzi archaikus nyelvét, táncait, zenéjét. S miközben elzártsága folytán itt őrződtek meg kultúránk legrégibb nemzeti vonásai, érdekességét mégis az adja, hogy az itt együtt élő különböző nemzetiségek (magyarok, románok, szászok, cigányok) kultúrájuk kölcsönhatása révén megajándékoztak minket egy Európában is egyedülálló, különleges és közös értékkel: a mezőségi tánc- és zenekultúrával.


Műsorukban a belső-mezőségi falvak (Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás) táncait, dalait (Kallós Zoltán gyűjtéseiből), és a magyarpalatkai zenészek muzsikáját mutatják be.


Néprajzi szakértő: Kallós Zoltán

Koreográfusok: Fitos Dezső, Szappanos Tamás, Zsuráfszky Zoltán

Asszisztensek: Hajdú Flórián, Tompa Attila, Valach Gábor

Vezető prímás: Papp István Gázsa

Művészeti munkatárs: Vincze Zsuzsa

Zenei szerkesztő: Árendás Péter

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Kucsszó: ,

Kapcsolódó videó

 

Írja meg véleményét

Kizárólag belépett felhasználóink véleményére számítunk.


Videó ajánló: (új videók)